τσουρεκάκια, τσουρεκάκια, τσουρεκάκια... Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει, τσουρεκάκια, τσουρεκάκια.....
Καλησπέρα στην γειτονιά!!!
Η σημερινή ανάρτηση μυρίζει μαστίχα Χίου και μαχλέπι. Είναι ροδοκόκκινη και αφράτη, με μια γλυκιά γεύση ζάχαρης και αμύγδαλου...
Τσουρέκι: το γλυκό της Ανάστασης! που επειδή μου αρέσει πολύ το φτιάχνω και εκτός Πάσχα...
Τα είχα πάρει απο φόβο τα τσουρέκια, τα θεωρούσα πολύ δύσκολα...
Όταν παντρεμένη χρειάστηκε να κάνω ένα Πάσχα μακρυά απο γονείς, αναγκάστηκα να τα φτιάξω μόνη μου...
Βρήκα μια συνταγή απο το ίντερνετ που μου έκανε κλικ και τη δοκίμασα.
Προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι δεν ήταν δύσκολη διαδικασία και για πρώτη φορά είχα μεγάλη επιτυχία.
Απο τότε φτιάχνω την ίδια συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί γίνονται όπως ακριβώς μου αρέσουν: μυρωδάτα, αφράτα και με ίνες.
Σήμερα είπα να φτιάξω τα τσουρέκια. Είχα και παρέα τη φίλη μου τη Μαρία και η διαδικασία έγινε ακόμα πιο διασκεδαστική.
Ας μην τα πολυλογώ όμως και ας σηκώσουμε τα μανίκια:
1 κιλό αλέυρι Robin hook (είναι σε κίτρινη συσκευασία με ένα κυριούλη με πράσινο καπέλο)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά (σκόνη)
250 γραμ. χλιαρό γάλα (1 νεροπότηρο)
200 γραμ. καλαμποκέλαιο (περίπου μισό νεροπότηρο και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
300 γραμ. ζάχαρη (2 φλυτζάνια τσαγιού)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα (τριμμένη)
1 κρόκο αυγού για άλειμμα
φιλέ αμύγδαλο
Με τη δοσολογία αυτή βγαίνουν 3 μεγάλα τσουρέκια.
1. Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμ (2 φλυτζάνια τσαγιού) απο το αλεύρι με τα 250 γραμ γάλα που το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς και τα 3 φάκελα μαγιά. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Το σκεπάζουμε σε κουβέρτα (να ζεσταθεί ο κρυουλιάρης...) για 20 λεπτά και να φουσκώσει (απο το κακό του...)
2. Σε μια βαθιά λεκάνη χτυπάμε τα 5 αυγά με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, ξύσμα πορτοκάλιου) πάρα πολύ καλά, να ασπρίσουν (και αυτά απο το κακό τους...)
3. Προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί.
4. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη ζύμη με τη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να ενωθούν οι δύο ζύμες.
5. Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα!!! Προσθέτουμε λίγο- λίγο το καλαμποκέλαιο και ζυμώνουμε...
Κολπάκι: Όταν λέμε ζυμώνουμε εννούμε τραβάμε και στριφογυρίζουμε για να δημιουργηθούν οι ίνες. Αν ζυμώσουμε με μπουνιές αντί για τσουρέκι θα μας βγεί ψωμί...
6. Σκεπάζουμε με κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 3 ώρες να φουσκώσει η ζύμη, σχεδόν να διπλασιαστεί.
Τώρα έχω χρόνο μιας και περιμένω το τρίωρο, να σας πω για ένα πασχαλιάτικο έθιμο, όπως μας ζήτησε το Δελφινάκι .
Θα σας ταξιδέψω στην όμορφη Χίο, που μπορεί να μην κατάγομαι απο εκεί, έζησα όμως εκεί 6 πολύ όμορφα χρόνια, έκανα φίλους και την έβαλα μέσα στην καρδιά μου ώστε να τη θεωρώ τόπο μου.
Το έθιμο είναι ο Ρουκετοπόλεμος.
Το βράδυ της Ανάστασης στην περιοχή Βροντάδος δυο εκκλησίες εκτοξεύουν ρουκέτες η μια στην άλλη, με στόχο τα καμπαναριά.
Το θέαμα που αφήνουν οι τροχιές απο τις ρουκέτες είναι φαντασμαγορικό.
φωτογραφία απο το διαδύκτιο και συγκεκριμένα απο εδω. Δείτε περισσότερες πληροφορίες...
Φωτογραφία απο το αρχείο μου. Είναι απο το προαύλιο της μιας ''αντίπαλης'' εκκλησίας μετά το τέλος του ρουκετοπόλεμου... Δείτε την ημερομηνία της φωτογραφίας...
7) Αφού περάσουν οι 3 ώρες και έχει φουσκώσει η ζύμη .....
..... πλάθούμε, με ελαφρά λαδωμένα χέρια, τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
8) Αλήφουμε με κρόκο αυγού τα τσουρέκια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αμύγδαλο φιλέ.
9) Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω- κάτω για 45 λεπτά στους 150 βαθμούς.
Σε αυτό το σημείο ξεσηκώνεται η γειτονιά απο τη μυρωδιά!!
10) Και σας παρουσιάζω τα μυρωδάτα τσουρέκια μου...
Αλήθεια, ποιός αντέχει μέχρι την Κυριακή;
Καλησπέρα στην γειτονιά!!!
Η σημερινή ανάρτηση μυρίζει μαστίχα Χίου και μαχλέπι. Είναι ροδοκόκκινη και αφράτη, με μια γλυκιά γεύση ζάχαρης και αμύγδαλου...
Τσουρέκι: το γλυκό της Ανάστασης! που επειδή μου αρέσει πολύ το φτιάχνω και εκτός Πάσχα...
Τα είχα πάρει απο φόβο τα τσουρέκια, τα θεωρούσα πολύ δύσκολα...
Όταν παντρεμένη χρειάστηκε να κάνω ένα Πάσχα μακρυά απο γονείς, αναγκάστηκα να τα φτιάξω μόνη μου...
Βρήκα μια συνταγή απο το ίντερνετ που μου έκανε κλικ και τη δοκίμασα.
Προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι δεν ήταν δύσκολη διαδικασία και για πρώτη φορά είχα μεγάλη επιτυχία.
Απο τότε φτιάχνω την ίδια συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί γίνονται όπως ακριβώς μου αρέσουν: μυρωδάτα, αφράτα και με ίνες.
Σήμερα είπα να φτιάξω τα τσουρέκια. Είχα και παρέα τη φίλη μου τη Μαρία και η διαδικασία έγινε ακόμα πιο διασκεδαστική.
Ας μην τα πολυλογώ όμως και ας σηκώσουμε τα μανίκια:
Υλικά
1 κιλό αλέυρι Robin hook (είναι σε κίτρινη συσκευασία με ένα κυριούλη με πράσινο καπέλο)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά (σκόνη)
250 γραμ. χλιαρό γάλα (1 νεροπότηρο)
200 γραμ. καλαμποκέλαιο (περίπου μισό νεροπότηρο και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
300 γραμ. ζάχαρη (2 φλυτζάνια τσαγιού)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα (τριμμένη)
1 κρόκο αυγού για άλειμμα
φιλέ αμύγδαλο
Με τη δοσολογία αυτή βγαίνουν 3 μεγάλα τσουρέκια.
Εκτέλεση
1. Βάζουμε σε ένα μπολ 200 γραμ (2 φλυτζάνια τσαγιού) απο το αλεύρι με τα 250 γραμ γάλα που το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς και τα 3 φάκελα μαγιά. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Το σκεπάζουμε σε κουβέρτα (να ζεσταθεί ο κρυουλιάρης...) για 20 λεπτά και να φουσκώσει (απο το κακό του...)
2. Σε μια βαθιά λεκάνη χτυπάμε τα 5 αυγά με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (μαστίχα, μαχλέπι, ξύσμα πορτοκάλιου) πάρα πολύ καλά, να ασπρίσουν (και αυτά απο το κακό τους...)
3. Προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί.
4. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη ζύμη με τη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να ενωθούν οι δύο ζύμες.
5. Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα!!! Προσθέτουμε λίγο- λίγο το καλαμποκέλαιο και ζυμώνουμε...
Κολπάκι: Όταν λέμε ζυμώνουμε εννούμε τραβάμε και στριφογυρίζουμε για να δημιουργηθούν οι ίνες. Αν ζυμώσουμε με μπουνιές αντί για τσουρέκι θα μας βγεί ψωμί...
6. Σκεπάζουμε με κουβέρτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 3 ώρες να φουσκώσει η ζύμη, σχεδόν να διπλασιαστεί.
Θα σας ταξιδέψω στην όμορφη Χίο, που μπορεί να μην κατάγομαι απο εκεί, έζησα όμως εκεί 6 πολύ όμορφα χρόνια, έκανα φίλους και την έβαλα μέσα στην καρδιά μου ώστε να τη θεωρώ τόπο μου.
Το έθιμο είναι ο Ρουκετοπόλεμος.
Το βράδυ της Ανάστασης στην περιοχή Βροντάδος δυο εκκλησίες εκτοξεύουν ρουκέτες η μια στην άλλη, με στόχο τα καμπαναριά.
Το θέαμα που αφήνουν οι τροχιές απο τις ρουκέτες είναι φαντασμαγορικό.
Φωτογραφία απο το αρχείο μου. Είναι απο το προαύλιο της μιας ''αντίπαλης'' εκκλησίας μετά το τέλος του ρουκετοπόλεμου... Δείτε την ημερομηνία της φωτογραφίας...
..... πλάθούμε, με ελαφρά λαδωμένα χέρια, τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
8) Αλήφουμε με κρόκο αυγού τα τσουρέκια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αμύγδαλο φιλέ.
9) Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω- κάτω για 45 λεπτά στους 150 βαθμούς.
Σε αυτό το σημείο ξεσηκώνεται η γειτονιά απο τη μυρωδιά!!
10) Και σας παρουσιάζω τα μυρωδάτα τσουρέκια μου...
Αλήθεια, ποιός αντέχει μέχρι την Κυριακή;
Καλό Πάσχα φίλες μου.
Να έχουμε υγεία πάνω απο όλα και να περάσουμε όμορφα!!!
Καληνύχτα σας !!!!
Φιλάκια πολλά και νεραιδένια
Χριστινούλα μου, πρέπει να είναι υπέροχα τα τσουρεκάκια σου και τη συνταγή σου θα τη δοκιμάσω όπωσδήποτε αλλά έχω μια αποριά..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως τα διατηρήσεις χωρίς να σου σκληρήνουν..
Ρωτάω επειδή εγώ είχα φτιάξει πέρσι, φοβερή η γεύση τους αλλά την επόμενη μέρα ήταν λίγο σκληρά.. Σου εύχομαι καλό βραδύ..
Σε φιλώ γλυκά...
Μόλις κρυώσουν λίγο, θα τα τυλίξω σε διάφανη μεμβράνη τροφίμων. Δεν παθαίνουν τίποτα και διατηρούνται μαλακά για μέρες. Άσε που δεν προλαβαίνουν τα μείνουν δηλαδή. ΄
ΔιαγραφήΑνετα τσακίζω ένα τσουράκι στην καθισιά μου. φιλιά!!!
Και του χρόνου να είσαι καλά να φτιάξεις τα τσουρέκια σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το ρουκετοπόλεμο... ούτε να ακούω δεν θέλω.
Καλό Πάσχα.
Καλό Πάσχα Φλώρα. φιλιά
ΔιαγραφήΚαλό μήνα Χριστινούλα!Εντυπωσιάστηκα μέ τά υπέροχα Τσουρέκια σου,αλλά καί από τόν τρόπο πού τά έφτιαξες!!Τήν ίδια διαδικασία κάνω καί εγώ,μόνο πού βάζω βούτυρο γάλακτος!!Καί τού χρόνου!!Σού πέτυχαν μιά χαρά!!Εχω ακούση γιά τόν Ρουκετοπόλεμο στον Χίο!!Πολύ όμορφο έθιμο!!Καλό Πάσχα καί καλή Ανάσταση!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Dimi.Καλό Πάσχα. καλημέρα
ΔιαγραφήΘαύμα έγιναν τα τσουρέκια σου και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!!! Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ ποδηλάτισσα. Καλό Πάσχα και σε σένα. φιλάκια
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ξελίγωσες πρωΐ πρωΐ με τα τσουρεκάκια!!!
(εγώ πειράζει που είμαι τεμπέλα σε αυτά...?)
Φιλιά πολλά και ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!
Εγώ τα δεις τι τραβάω... πέρα δώθε στα τσουρέκια είμαι... αλλά κάνω υπομονή μέχρι την Κυριακή.
ΔιαγραφήΑνταποδίδω τις ευχές για Καλό Πασχα.
φιλιά
αχ και εγω ειμαι απο αυτες που το τσουρεκι φοβουνται να δοκιμασουν να το φτιαξουν! το τσακιζω μεν στην καθισια μου που λες και εσυ αλλα προτιμω να φτιαξω τα ασφαλη μου κουλουρακια παρα να απογοητευτω με το τσουρεκι.. βεβαια βλεπω πολλες να το δοκιμαζετε και να τα καταφερνετε..ισως το δοκιμασω καποια στιγμη λοιπον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα να έχουμε!
Να το δοκιμάσεις όπωσδήποτε. Είναι πολύ εύκολο.
ΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!!
ΑΧ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ! ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΤΕΛΙΚΑ....ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!!ΦΙΛΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα και σε σένα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσουρέκια δεν έχω φτιάξει ποτέ, τα θεωρώ μπελαλίδικα και δύσκολα και είμαι και τρελούτσικη... αν δεν μου πετύχουν είμαι ικανή να σηκώσω τον τόπο στον αέρα μετά και να φτιάχνω διαρκώς μέχρι να τα βγάλω!!!!! Εν τω μεταξύ, σπάνια μου αρέσουν όσα σπιτικά έχω φάει, γιατί δεν βγαίνουν λαστιχωτά...
Τα δικά σου φαίνονται τέλεια και μου αρέσει που βγαίνουν με ίνες - έτσι πρέπει να είναι το τσουρέκι για μένα! Ίσως κάποια στιγμή να δοκιμάσω τη συνταγή σου. Να είσαι καλά, και του χρόνου να ξαναφτιάξεις!
Όσο για το έθιμο στη Χίο, είναι γνωστότατο και πάντα έλεγα ότι θα ήθελα να το δω από κοντά, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη.
Φιλάκια πολλά, καλό Πάσχα!
Να δοκιμάσεις τη συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη. Όπως τα θες αφράτα και με ίνες. Καλό Πάσχα !!!
ΔιαγραφήΗρθα πρωτη φορα δειλα-δειλα στο ομορφο νεραϊδοσπιτακι σου και πετυχα και κερασμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρευω τα τσουρεκακια, μα δεν εχω φτιαξει ποτε γιατι μου φιανεται βουνο η διαδικασια!
Εσυ το κανεις να μοιαζει τοσο απλο και γρηγορο...με βαζεις σε πειρασμο να φτιαξω κι εγω1
Ως εδω εφτασε η μοσχοβολια απτο μαχλεπι και την μαστιχα......
Καλως σε βρηκα και Καλη Ανασταση να εχουμε!!!
Να φτιάξεις!!!! γίνονται τέλεια και χωρίς πολύ κόπο.
ΔιαγραφήΚαλώς βρεθήκαμε!!
Καλή Ανάσταση
Καλό μήνα Χριστίνα μου..Ευχαριστώ πολύ και γι αυτή σου τη συμμετοχή στα έθιμα μου.. το είχα δει πρώτη φορά αυτό το έθιμο κάποια χρονιά στις ειδήσεις που έλεγε για τα πασχαλινά έθιμα..θυμούμαι με τρόμαξε, το βρήκα επικίνδυνο.... Μου αρέσει όμως να γνωρίζω τα έθιμα του κάθε τόπου..Νόστιμα φαίνονται τα τσουρέκια σου...Μια φορά έφαγα στη ζωή μου και δεν μου άρεσαν :) Ούτε στο μπαμπά μου που είναι ελλαδίτης αρέσουν :) Εμαθε τις φλαούνες μας , τρώει αυτές το πάσχα
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ-η τελευταία εικόνα με τον λαγουδάκο που νυστάζει μου άρεσε όπως και τα διαχωριστικά που έβαλες
φιλούθκια
Καλό Μήνα Δελφινάκι. Το έθιμο είναι όντως επικίνδυνο όταν είσαι κοντά. Και ζημιές στα σπίτια έχουν γίνει. Γιαυτό τα κοντινά σπίτια βάζουν πλέγματα. Εμείς το είδαμε απο μακρυά, απο ένα υψωμα και ήταν φανταστικό μεσα στη νύχτα.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση
Υπέροχα τα τσουρέκια σου και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση Χριστίνα, να περάσεις όμορφα εύχομαι, με όλους τους αγαπημένους σου...
Σ' ευχαριστώ!!! Καλή Ανάσταση και σε σένα με υγεία και χαρά. φιλιά
ΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια και λαχταριστά Χριστίνα μου!!! Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία απ' το ρουκετοπόλεμο είναι πολύ εντυπωσιακή!!!
Φιλάκια και καλή Ανάσταση!!!
Σ΄ευχαριστώ Φωτεινή. Καλή Ανάσταση!!!
ΔιαγραφήΠεντανόστιμα φαίνονται!!!! Και του χρόνου με υγεία σου εύχομαι!!! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Kiki. Καλή Ανάσταση
ΔιαγραφήΟύτε εγώ έχω φτιάξει ποτέ τσουρέκια, αλλά η συνταγή σου και η διαβεβαίωσή σου ότι γίνονται αφράτα και με ίνες με ξεσήκωσε!!Τώρα πιά δεν προλαβαίνω...αλλά σίγουρα θα τα δοκιμάσω κάποια μέρα! Χριστίνα μου, δεν σε ξέχασα...σου στέλνω email. Καλό Πάσχα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα δοκιμάσεις Μαριάννα. Καλή Ανάσταση. Ευχαριστώ και για το e- mail. πολλά φιλιά
ΔιαγραφήKαλή Ανάσταση Κυριακή μου!!! Με υγεία και χαρά!!! Τα τσουρέκια σου φαίνονται τόσο λαχταριστά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ... όντως ήταν υπέροχα... φιλιά και Χρόνια Πολλά
ΔιαγραφήΧριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη!!! Χρόνια πολλά και σε σένα. Φιλιά
Διαγραφή